hipster-young-illustrator-artist-black-simple-tshirt-creates-authentic-unique-hand-lettering-drawing-his-bright-industrial-studio.jpg

@

19.02.2023 23:00

Ako správne vybrať typ písma.

Či už si vytvárate fotokalendár, fotoknihu alebo iné tlačoviny, dôležité je vhodne zvolené písmo.

Výber písma sa môže zdať ako jednoduchý krok, ale je to dôležitý dizajnový prvok, ktorý dotvára celkový vzhľad a príbeh. Prevedieme vás pár krokmi ako vybrať ten správny font. 

1.     Použitie rôznych fontov

Aj nás v ponuke máte na výber viac ako 30 druhov písma. Držte sa však zásady, že menej je niekedy viac. Odporúčame si vybrať maximálne 2 rôzne druhy písma a tie používať v celok fotokalendári alebo v iných tlačovinách. 

2.     Veľkosť písma

Zamyslite sa nad hierarchiou – nadpis, podnadpis, či text. Udržujte vždy rovnakú a konzistentnú veľkosť písma. 

3.     Farba písma

Farba písma dokáže v človeku vyvolať rôzne pocity. Riaďte sa vašim pocitom, čo sa vám páči, čo sa k danému dizajnu hodí a čo na vás vplýva pozitívne. 

4.     Uistite sa, že je font čitateľný

Uistite sa, že písmo je dostatočne veľké a má jasnú farbu, ktorú je možné ľahko prečítať. Taktiež zvoľte taký font, ktorý je ľahko čitateľný. Množstvo okrasných písmen je ťažko čitateľných. 

5.     Rozdiel medzi Sans Serif a Serif. 

Serif (päťka písma) je ozdobný detail na konci ťahu. Najznámejším písmom v tejto skupine je Times New Roman. Serif písma sú elegantné, avšak niekedy ťažko čitateľné. 

Písma Sans Serif (bez päťky) nemajú ozdobný „chvost“ na konci ťahu. Najznámejším písmom je Arial. Tieto fonty sú ľahšie čitateľné a čistejšie. Tieto písma sú považované za modernejšie. 

Náš tip je použitie kombinácie písmien Sans Serif a Serif. Napríklad na nadpis použite ozdobnejšie písmom na naopak na text a podnadpis jednoduchšie. 

Myslite na to, že aj výber písma je dôležitý a dotvára celkový vzhľad vášho projektu. Uistite sa hlavne, že ste vybrali písmo, ktoré sa páči vám.