senior-couple-looking-family-photo-album.jpg

@

25.01.2023 23:00

Návod: Skenovanie starších fotografií.

Sprievodca pre začiatočníkov skenovaním starých fotografií a uchovávaním vašich najkrajších spomienok.

Skenovanie starých fotografií sa môže zdať náročné, ak ste pred tým nič také nerobili. Ale nebojte sa, tento jednoduchý sprievodca vás prevedie základnými krokmi. 

1, nájdite fotografie, ktoré chcete skenovať.

Ak ste ako väčšina ľudí, tak vaše fotografie sú poodkladané v množstve krabíc, bez časového zoradenia, niektoré v starých albumoch a uložené niekde na povale, či v pivnici.

Náš tip je začať s albumami, pretože budú pravdepodobne najviac usporiadané. Možno sa vám hneď podarí nájsť fotografie, ktoré hľadáte, ktoré potrebuje pre svoj projekt.

2, Usporiadajte fotografie. 

Či už si vytvárate fotokalendár, fotoknihu alebo chcete jednoducho digitalizovať svoje fotografie, usporiadajte si ich.  Môžete ich usporiadať do rôznych kategórií napr. rodina, oslavy, kamaráti a pod. Odstráňte nepoužiteľné fotografie – s ohnutými rohmi, fľakaté, rozmazané a pod. 

Následne ich skenujte po kategóriách – rozdeľte si skenovanie na viac dní, aby ste pri tom nestrávili celý deň. 

3, Vyberte si skener. 

Máte viacej možností: 

Samostatný skener: Dnes už dostať rôzne prenosné skenery. Pohybujú sa cenovo rôzne v závislosti od značky. 

Domáca tlačiareň: Ak máte doma tlačiareň, pravdepodobne má v sebe zabudovaný skener. Môžete použiť aj ten a nemusíte investovať do iného skeneru. 

Telefón: V dnešnej dobe vám už postačí aj kvalitnejší telefón. V obchode s aplikáciami nájdete množstvo dostupných aplikácií na skenovanie. Nájdete ich aj zadarmo, ale aj platené. Je to len na vás, ktorá vám bude vyhovovať. Náš tip je: Tiny Scanner. 

4, Skenuje fotografie.

Naskenujte pár fotografií, skontrolujete ich a ak sa vám niečo nezdá, skener upravte. 

Ak chcete naskenovať poškodenú fotografiu. Naskenujte ju tak ako je, neupravujte ju pred tým. Ak s tým nemáte skúsenosti mohli by ste o ňu úplne prísť. 

Po naskenovaní môžete fotografiu poupravovať v rôznych aplikáciách napr. pridať farby, zmeniť farebnú na čiernobielu fotografiu a pod. 

5, Usporiadajte si naskenované fotografie. 

Naskenované fotografie si môžete jednoducho usporiadať do priečinkov v telefóne alebo počítači. Pri vytváraní fotokalendára jednoducho nájdete fotografie, ktoré hľadáte. 

Na skenovanie fotografí sa pripravte. Radšej ich naskenujte v predstihu ako teste pred vytváraním projektu. Môže vás prekvapiť, koľko času to zaberie. 

Akonáhle sú vaše fotografie digitalizované, môžete fotky zdieľať, ukladať, upravovať, organizovať a vytvárať dokonalé darčeky pre každú príležitosť.