hand-taking-photos-with-smartphone-outdoors.jpg

@

02.01.2023 23:00

Tipy na fotografie ako od profesionála.

Začal nový rok a tým aj priestor na tvorbu nových jedinečných spomienok.

Prinášame vám pár tipov ako vytvoriť dokonalé fotografie, či už vás niečo zaujme vo všedný deň alebo počas dovolenky, či objavovaní nových miest. Je to naozaj jednoduché a bude vám stačiť váš smartfón. Tak poďme na to! 

Základom je čistý objektív. Telefón používame dennodenne, vyťahujeme ho z kabelky, či vrecka, využívame ho na smskovanie, telefonovanie, hranie, či prezeranie sociálnych sietí. Je s nami neustále. Je teda pravdepodobné, že je celý zapackaný spredu aj zozadu. Utrite si objektívy a displej. Vďaka tomu fotografie nebudú rozmazané so šmuhami a na displeji lepšie uvidíte, čo fotíte.  

Pri fotení si vždy prehliadnite priestor a čo máte v zábere. Nie je nič horšie ako neskôr zistiť, že vám zavadzia kôš, pohodené oblečenie, otvorené dvere a pod. Využiť môžete aj funkciu portrét, kde vy budete krásne zaostrení a pozadie rozmazané. To znamená, že napr. pootvorené dvere až tak prekážať nebudú. 

Nepoužívajte ZOOM. V prípade, že chcete niečo odfotiť z bližšia, radšej sa priblížte alebo neskôr fotografiu orežte. Využívanie zoomu na telefónoch vám spôsobí, že fotografia bude nekvalitná. Naopak ak chcete zachytiť viac vecí na fotografiu, či väčší objekt nemusíte chodiť niekoľko metrov ďalej, jednoducho využite širokouhlý objektív (ak to váš smartfón ponúka). 

Základnom skvelej fotografie je stabilita, nikto nechce mať fotografie rozmazané. Telefón držte pevne v rukách a snažte sa ním nehýbať.  Na trhu nájdete aj statívy pre telefóny, ktoré môžete hocikde položiť. Vďaka tomu môžete odfotiť aj sami seba.  

Nebojte sa experimentovať. Skúste fotiť objekty, či ľudí z iných výšok a strán. Následne vyberiete fotografiu, ktorá sa vám bude páčiť najviac. 

Využite pravidlo zlatý rez. Podľa tohto pravidla, by nemal byť ústredný objekty na strede fotografie. Posuňte ho trošku doprava alebo doľava. Získate tak úplne inú fotografiu.

Preskúmajte všetky funkcie vášho fotoaparátu v smartfóne. Vďaka tomu budete vedieť, čo dokáže a kedy akú funkciu použiť. Ušetrí vám to čas pri fotení. 

TIP NA ZÁVER:  

Chystáte sa na dovolenku alebo výlet? Prezrite si fotografie iných ľudí z daných miest. Dá vám to predstavu ako fotku odfotiť. 

Na všetko treba tréning, avšak vďaka týmto tipom si postupne spravíte dokonalé fotografie ako od profesionála. Potom si jednoducho z nich vytvoríte svoj jedinečný foto kalendár. Nič nie je lepšie ako radosť z vytlačených spomienok.